PESTO Z RUKOLI

Nu, dobra, przyznać się musim – u nas też czasem na stole cósik zielonego pojawi się. Wiadomo, nie za dużo, bo w nadmiarze dla zdrowia szkodliwe, przecież człowiek nie krowa albo inny chomik. Ale odrobina, jak się suto bimberkiem podleje, zaszkodzić nie powinna.

pesto2

 

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • 150 g nerkowców
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka startego parmezanu
  • oliwa
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Nerkowce prażymy na suchej patelni.  Rukolę myjemy i dokładnie miksujemy blenderem wraz z nerkowcami i czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, oliwę (wedle uznania, u nas ok. 150 ml), parmezan, przyprawiamy. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.  Pesto zachowa świeżość do około 2 tygodni.

pesto

pesto3

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Szybka Pizza pisze:

    To pesto wygląda bardzo apetycznie 🙂 Z ciekawości, gdzie kupiliście ten słoik? Jest śliczny!

  2. Dziękujem, dziękujem! We słoiku żeśmy se, dawno dawno temu, oliwki z wywczasów w Chorwancji przywieźli 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s