PLACEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

_MG_2223

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 g chłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Wierzch:

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka mleka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę. Nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Serek mascarpone miksujemy z  mlekiem i cukrem pudrem. Wylewamy na ciasto. Borówki myjemy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem trzcinowym. Całość wykładamy na ciasto. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 25 minut. Dekorujemy skórką z cytryny.

_MG_2214_MG_2209

Wiosenne słodkości 2016

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s