Ciasto truskawkowe na maślance z kokosową kruszonką

 

ciasto

Jak już zrobita z truskawków nalewkę, wino i inne niezbędne do życia ludzkiego produkty, to wtedy możeta zrobić ciasto. Ale tylko wtedy.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki truskawkowej
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag truskawek, pokrojonych w cząstki
  • cukier puder do posypania

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Wszystkie składniki zagniatamy i rozcieramy palcami na nieregularne grudki.

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrami. Miksując, stopniowo dokładamy wszystkie składniki, oprócz, truskawek. Składniki nie muszą być połączone bardzo dokładnie, wystarczy konsystencja jak na muffiny. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę. Na wierzch wykładamy truskawki  i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto w 180 stopniach około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

ciasto2ciasto3
Wiosenne słodkości 2016
Truskawkowe szaleństwo 2016

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. hihi :) pisze:

    wygląda przepysznie!

  2. i takie też jest 🙂

  3. Monika pisze:

    Smakowicie się prezentuje! 🙂

  4. Eko-Kuchnia pisze:

    Cudowne ciasto, takie są najsmaczniejsze 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s