Kruchy placek orzechowo – żurawinowy

placek

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 250 g orzechów laskowych
  • kostka zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 szklanki świeżej żurawiny
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • kieliszek whisky

Sposób przygotowania:

Żurawinę przekładamy do garnka i  zasypujemy cukrem. Gotujemy, aż żurawina się lekko rozpadnie, pod koniec dodając  alkohol. Ostawiamy do ostygnięcia.

Orzechy mielimy na mąkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Większą wykładamy tortownicę, wyciągając brzegi do góry. Na wierzchu rozsmarowujemy równo masę z żurawiny.  Zawijamy brzegi ciasta do środka. Z pozostałego ciasta formujemy w dłoniach wałeczki i układamy je na wierzchu ciasta, łącząc nim przeciwległe brzegi ciasta.

Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

placek2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s