Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli

pulpety-2

Składniki:

Pulpety:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 garść płatków owsianych
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka maggi
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sos:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 1 marchew
  • 1 mały ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, maggi

pulpety-3

Sposób przygotowania:

Marchew i ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie. Dynię kroimy na drobne kawałki, siekamy chili, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy papryczki, cebulę i czosnek. Po chwili dorzucamy dynię, zalewamy ok. szklanką wody i dusimy, aż dynia zacznie się rozpadać. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dokładamy rozdrobnionego ziemniaka i marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.

Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy pulpety do dyniowego sosu i gotujemy wszystko 3-4 minuty. Podajemy z kaszą, posypane natką pietruszki.

pulpety

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s