Łososiowe rösti

Placki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa.

rosti3

Składniki:

  • ½ kg zwartych ziemniaków
  • 300 g filetu z łososia
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • cząstki cytryny

Sposób przygotowania:

Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”.  Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy.  Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach.  Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony.

Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny.

rosti2rosti

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s