Placek ze śliwkami

placek2

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ kg śliwek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy na zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części (2/3 i 1/3) i każdą zawijamy w folię aluminiową. Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.

W tym czasie przygotowujemy budyń wg wskazań na opakowaniu, studzimy.

Blachę natłuszczamy i wykładamy ją większą częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 12 minut. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na nim układamy przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (przecięciem do dołu). Zamrożoną część ciasta tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

placek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s