Bałkańska zupa jarzynowa

Się nam kiedyś tak zdarzyło, żeśmy w Chorwancji byli. Znaczy się, do Rzeszowa, do rodziny jechalim, ale zabalowalim letko w naszej furmance i się nad Plitwickimi Jeziorami obudzilim. A suszyło nas tak straszliwie, że tera jest tam już o jedno małe jeziorko mniej. Nu, ale do rzeczy.

Jakeśmy już tam byli, to se pozwiedzalim i pojedlim róznych specjalności. A jest co pojeść, oj jest! Dlatego wielkich rozmiarów zdziwienie nasze było, jak uszłyszelim utyskiwania rodaczki naszej jakiejś nieznajomej, ze zlotemi blond lokyma, że una to by se jakiejś pomidorówki zjadła, bo od dwóch tygodni tylko hamburgiery na przemienno z hotdogami wpaździerza, a ci tutejsi barbarzyńcy to na pewno żadnej zupy ugotować  nie umiejo. Jakby się owa białogłowa zapuściła do pierwszej lepszej restauracyji, to by wiedziała, że zupy w Chorwacyji i na całych Bałakanach so, równie dobre jak nasza pomidorówka poczciwa, a połowę tańsze niźli hamburgier z mięcha zagadkowego pochodzenia. Nu, ale może my ze wsi, to się nie znamy, wtrącać się nie wtrącalim. A tera przepisem na zupę bałkańsko się podzielim.

zupa2

Składniki:

  • 2 – 3 duże, dojrzałe pomidory malinowe
  • 2 żółte papryki
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Papryki przekrajamy na pół, pomidory i cukinie na ćwiartki a cebule w ósemki. Wszystkie warzywa układamy na wysmarowanej oliwą blasze, gdzieniegdzie wtykając ząbki czosnku. Posypujemy ziołami i przyprawami, skrapiamy oliwą.

warzywa

Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż warzywa zmiękną, a ich brzegi lekko zbrązowieją. Odstawiamy do ostygnięcia. Z pomidorów i papryk zdejmujemy skórkę. Porcjami miksujemy warzywa blenderem do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Część warzyw tylko kroimy nożem na nieregularne kawałki. Przekładami warzywa do garnka z bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 – 20 minut. Doprawiamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą, ze świeżym pieczywem.

zupa1

zupa

Warzywa psiankowate 2014

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Gall Leon pisze:

    Taka Ciorba…, to jest to… Niczym Sandu Ciorba…

  2. Oooo, widzim, że kuneser porządnej muzyki nas odwiedził! Pozdrawiamy serdecznie!

  3. gastronavi pisze:

    Chętnie spróbuję „takiej innej” jarzynówki, tym bardziej, że w prost uwielbiam paprykę i cukinię! Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s