Dorada pieczona z ziemniakami i pomidorami w hiszpańskim stylu

dnia

Słuchajta, ludziska, bo rzecz się stała nieprawdopodobna! Jakem żyję, takich dziwów w życiu żem nie widziała! Otóż, wyłóżta se, Zdzichu z Kulaso, jak zawsze, od lat niemalże pięćdziesięciu, na ryby wzięli poszli. Niby nurmalna sprawa, poszli, baniak bimbru zabrali, połeć słoniny za pazuchy włożyli, wędek, jak zawsze, zapomnieli. I  – zapytacie – co niby takiego niezwykłego w tej opowieści? Ano – ja wam tera opowiem, tylko łyka jeszcze pociągnę, bo ze zdumienia to mnie się słabo, kochaniutcy, zrobiło! Otóż, tego raza, Zdzichu i Kulasa, z rybów powrócili…. Z RYBAMI!!!!

_MG_2131

Składniki:

  • 2 dorady
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • kromka razowego chleba ze słonecznikiem
  • oliwa
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, pora i pomidory kroimy w nieduże cząstki. Czosnek kroimy w cienkie plastry. Cytrynę przekrawamy na pól  – jedną połówkę kroimy w 4 plastry, z drugiej wyciskamy sok. Ryby dokładnie myjemy, nacinamy je w dwóch miejscach i nacieramy solą i pieprzem. W nacięcia wkładamy plastry cytryny. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wykładamy ziemniaki, pomidory, pora, czosnek, kilka gałązek rozmarynu, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch układamy ryby. Po całości polewamy sokiem z cytryny. Chleb mielimy w malakserze, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i powstałą papkę układamy na rybach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Podajemy z sałatą.

_MG_2122

Dodaj komentarz