Składniki:
Spód:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki mleka
- 1 kostka masła, roztopionego
Owoce:
- 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Kokosowa pierzynka:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 białka ubite na sztywną pianę
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki na spód i wykładamy je do natłuszczonej blaszki (20×30). Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Wyciągamy spód i wykładamy na niego owoce wymieszane z cukrem pudrem i mąką. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pianę z białek delikatnie łączymy z wiórkami i cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy ok. 15 minut.
Wygląda bardzo malowniczo, z pewnością jest pyszne 🙂
To ciasto jest idealne na moje dzisiejsze smaki. Uwielbiam wiórki kokosowe, których smak chodzi za mną cały dzień. Aż usiadłam i zaczęłam szukać przepisu, aby zaspokoić potrzeby smakowe 😀 I znalazłam!!. I wykorzystam wiśnie z syropu domowej receptury.