Składniki:
- 1 mrożona ośmiornica
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona podłużna papryka
- 400 g pomidorów
- garść zielonych oliwek
- 350 g passaty pomidorowej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z jedną cebulą i 2-3 liśćmi laurowymi, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 45 minut. Ugotowaną ośmiornicę kroimy na kawałki, cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i drugą cebulę. Dokładamy paprykę, pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując natką pietruszki.