Ośmiornica w pomidorach

dnia

ośmiornica

Składniki:

  • 1 mrożona ośmiornica
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona podłużna papryka
  • 400 g pomidorów
  • garść zielonych oliwek
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z jedną cebulą i 2-3 liśćmi laurowymi, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 45 minut. Ugotowaną ośmiornicę kroimy na kawałki, cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i drugą cebulę. Dokładamy paprykę, pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując natką pietruszki.

ośmiornica2

Dodaj komentarz